Als Corona het netwerk heeft verzwakt…

Doe nu een health check

Wat heeft het Coronavirus in hemelsnaam te maken met jouw computernetwerk? Alles! Door de pandemie hebben we wereldwijd in hoog tempo de voordelen van videocommunicatie en online werken ontdekt. We Zoomen, Teamen en Meeten heel wat af. Op kantoor, vanuit huis of onderweg, en de hele dag door. We gaan zo enthousiast te werk, dat sommige netwerken er ziek van worden. Doe een health check van jouw netwerk, voordat het een burn-out krijgt.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat hybride werken grote impact heeft op het bedrijfsnetwerk. Vóór de pandemie waren video en online samenwerken goed voor ongeveer 3% van het netwerkverkeer. Tegenwoordig slokt videocommunicatie 35% van alle bandbreedte op. Bij de medewerkers thuis is het nog meer. Daar gaat 75% van de bandbreedte op aan video en cloudapplicaties. Dit zijn wereldwijde gemiddelden.

Achter deze cijfers ligt een wereld aan dynamiek. Mensen beginnen hun werkdag min of meer gelijktijdig. Dat geldt ook voor videovergaderingen. Er ontstaat daardoor niet alleen aan het begin van de dag een grote piek aan netwerkbelasting, maar ook op gezette uren, als videomeetings worden opgestart. Al met al wordt jouw bedrijfsnetwerk flink op de proef gesteld, net als de internetaansluitingen van de mensen thuis. Telefonie, de bedrijfsapplicaties en eventuele toegangs- en bewakingssystemen doen daar nog een schepje bovenop.

Winter is coming…

‘Maar mensen werken toch veel meer thuis, dan loopt het netwerkverkeer toch juist terug?’, zul je misschien denken. Dat blijkt in de praktijk toch niet zo te zijn. Bij het ontwerpen van netwerken moet je plannen op de piekbelasting. Het kan zijn dat het kantoor op maandag en vrijdag bijna leeg is, maar op de traditionele vergaderdagen zijn er dan extra veel mensen in huis waardoor het netwerk meer dan gemiddeld wordt belast. En met de hoge energieprijzen van dit moment, kan het zomaar zijn dat iedereen weer naar kantoor komt om thuis niet te hoeven stoken. Winter is coming! Houd ook daar rekening mee in je netwerkplanning. Met andere woorden, de piekbelasting van nu is niet maatgevend. De groei van data en dus netwerkverkeer neemt exponentieel toe, dus plan ruim. Vergeet daarbij niet de thuissituatie van de medewerkers mee te nemen.

Een krap bemeten netwerk kost geld en tijd. Let bij een videovergadering maar eens op hoe storend het is als een van de deelnemers een slechte verbinding heeft waardoor het geluid wegvalt of de deelnemer opnieuw moet aanmelden. Je bent met zijn allen zo een paar minuten verder. De schade kan nog oplopen als belangrijke bedrijfsapplicaties traag worden en mensen lang moeten wachten om de eenvoudigste activiteiten te kunnen uitvoeren. Voor het moreel zijn dat soort dingen ook niet goed. Een slechte User Experience is de beste manier om mensen weg te jagen.

Past het netwerk nog? Kom nu in actie

Het is verstandig nu een health check te doen om te kijken of jouw netwerk nog past en blijft passen als het verkeer verder toeneemt. Zelfs als er geen Corona meer is. Neem contact met ons op. Samen met onze Partners helpen wij jou je netwerk te optimaliseren en klaar te zijn voor verdere groei van het verkeer.