Wat is 5G en hoe werkt het?

Wat is 5G en hoe werkt het?

Verwacht wordt dat 5G tegen het einde van 2024 een dekkingsgraad van meer dan 40 procent van de wereldbevolking en 1,5 miljard abonnementen voor verbeterde mobiele breedband zal bereiken. De 5G-technologie belooft superhoge snelheden, einde aan het haperen van je internet en zal een revolutie teweegbrengen in mobiele netwerken en nieuwe economische kansen creëren. Hier vertellen we hoe de 5G-technologie daadwerkelijk werkt en welk verschil het in de nabije toekomst zal maken voor mobiele netwerken en de economie.

De nieuwste generatie mobiele technologie

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie mobiele telecomtechnologiestandaard voor breedband mobiele netwerken en de opvolger van 4G, die connectiviteit bieden met de meeste huidige smartphones en mobiele apparaten. 5G draadloze technologie is bedoeld om hogere multi-Gbps piekdata snelheden, ultralage latency en meer betrouwbaarheid te leveren.

Hoe werkt 5G?

5G is een nieuw digitaal systeem voor het transformeren van bytes – data-eenheden – via de ether. Het gebruikt een nieuwe radio-interface samen met andere technologieën om exponentieel meer gegevens via de ether over te dragen met hogere snelheden, minder congestie en een lage latency (vertraging). Met 5G kunnen meer apparaten binnen hetzelfde geografische gebied worden gebruikt, 4G ondersteunt ongeveer 4.000 apparaten per vierkante kilometer, terwijl 5G ongeveer een miljoen zal ondersteunen.

Dit betekent meer datastreaming, meer voice-over-IP-oproepen en meer video die zonder onderbreking door de beperkte luchtruimte wordt verzonden.

Laten we het over snelheid hebben

Waarin verschilt 5G van 4G?

Vergeleken met mobiele netwerken van de derde generatie, maakte 4G voorheen onmogelijke kwaliteit videostreaming en bellen onderweg mogelijk. 4G heeft inmiddels de technische limieten van hoeveel gegevens het snel kan overbrengen bereikt. Hierdoor is er een toename van congestie in het netwerk, deze zal met 5G worden weggenomen. Maar de grootste onderscheidende factor van 5G zal zijn als een gateway voor het ‘Internet of Things’ (IoT) dingen – een verbonden wereld op schaal.

Samengevat heeft 5G verschillende voordelen ten opzichte van 4G: hogere snelheden, lagere latency, grotere capaciteit voor het aantal aangesloten apparaten, minder interferentie en betere efficiëntie.

Hoe snel zal 5G echt zijn?

Elke operator bezit spectrumblokken om geluid, data en video te verzenden. Tegenwoordig gebruiken mobiel operators nog de lage frequenties voor 5G maar uiteindelijk (2023) gaan zij ook de hoge frequenties hiervoor gebruiken. Dit zorgt voor veel minder latency in het systeem, wat betekent dat gegevens in realtime worden overgedragen.

De latency voor 4G is ongeveer 20-30 milliseconden, voor 5G zal deze ruim onder de 10 milliseconden bedragen. Voor consumenten zal dit alles in wezen sneller laten lijken, maar voor bedrijfsprocessen (bijvoorbeeld voor lange afstand, op afstand bestuurbare zware machines) zal het van cruciaal belang zijn.

Hoe zit het met voordelen?

Hoe gaat het uw bedrijf helpen?

Verwacht wordt dat 5G de katalysator zal zijn om mensen en machines op een ongekende schaal met elkaar te verbinden voor nieuwe zakelijke en economische kansen. Dit omvat de ontwikkeling van echt gevoelstoepassingen – waar emotionele sensaties of ervaringen live kunnen worden gedeeld – zodat operators van robotica op afstand door een machine kunnen ‘voelen’ en ‘aanraken’, ondanks dat ze duizenden kilometers ver weg zijn, bijvoorbeeld voor operaties op afstand. 5G zal naar verwachting ook echt verbinden en slimme steden creëren, evenals het ondersteunende netwerk voor zelf rijdende voertuigen.

Klaar voor 5G?

Hoewel 5G een aantal geweldige dingen gaat doen, is de realiteit dat velen er niet meteen van kunnen profiteren, maar de potentiële use-cases en voordelen van 5G zijn buitengewoon opwindend. Dus, ben jij klaar voor 5G?