Alles op één plek

Hoezo, alles op één plek?

We zijn als gevolg van de pandemie veel meer gaan thuiswerken. Het is bijzonder hoe snel we daaraan gewend zijn geraakt. Maar het was soms wel improviseren geblazen. Nu staan bedrijven voor de volgende uitdaging: orde scheppen in alle tools, oplossingen en devices die inderhaast zijn ingezet voor communicatie en bestanden delen.

Gingen we tot voor kort naar het werk, tegenwoordig moet de werkplek ons volgen. Waar we maar zijn en wanneer wij dat willen. Het nieuwe, hybride werken stelt heel andere eisen aan de ICT-voorzieningen: de netwerken, de applicaties en de apparatuur. En aan het beheren daarvan.

Als het gaat om data en applicaties, is cloud tegenwoordig de plek waar alles samenkomt. Geen wonder dat de meeste organisaties een cloud-first strategie hebben ingezet. Want waarom zou je het zelf doen als specialisten het beter – en vaak goedkoper – kunnen?

De tijd dat elke toepassing een ander apparaat vergde, ligt ver achter ons. Wij willen bellen, mailen, video-confereren en content maken met één en hetzelfde device: all-in-one. Een device dat we ook nog eens makkelijk moeten kunnen meenemen en bedienen.

Alle applicaties en data op één plek en all-in-one apparatuur om te kunnen samenwerken en communiceren betekent centraliseren en standaardiseren.

Waarom zijn centraliseren en standaardiseren belangrijk?
Zoom, Teams, Webex, Google Meet. Whatsapp, Slack…. er zijn veel tools voor online samenwerken. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en elke tool heeft zijn fans en haters. Keuzes maken en standaardiseren is noodzakelijk, want één enkel platform is gemakkelijker te beveiligen en te beheren dan al die verschillende tools. Het vertaalt zich bovendien in lagere kosten. Standaardiseer ook op hardware. Dat is misschien vloeken in de kerk in deze tijden van Bring Your Own Device (BYOD), waarin iedereen zelf mag bepalen met wat voor apparaten hij of zij werkt. Maar het is een crime om al die besturingssystemen, devices, apps te managen en te beveiligen.

Orde scheppen is dus hoognodig, ook met het oog op informatiebeveiliging. Het door, en naast elkaar gebruiken van al die tools en platforms brengt een levensgroot risico van het lekken van (privacy) gevoelige data met zich mee. Orde scheppen betekent ook het gebruik vergemakkelijken. Ervoor zorgen dat alles op één plek of in één app beschikbaar is. Geïntegreerd met de bestaande voorzieningen, zoals de bedrijfstelefonie.

Orde scheppen, hoe doe je dat?
Het optimale platform maakt én communicatie én collaboratie én content management mogelijk: op één plek komt dan alles samen wat medewerkers en klanten nodig hebben om makkelijk en snel te kunnen werken: bellen (vast en mobiel), chat, videoconferencing, documenten en agenda’s delen, presence en nog veel meer. Die online plek maakt het supereenvoudig om naadloos samen te werken zonder tussen applicaties en tools te moeten wisselen.

De moderne platforms die het hybride werken ondersteunen, werken alle online, in de cloud. Cloud providers zijn veel beter in security dan het gemiddelde bedrijf, omdat zij de schaal hebben om eigen security specialisten full time in te zetten. Bovendien kunnen zij hun software doorlopend innoveren en verbeteren.

Dus als het even kan, kies dan voor een cloudoplossing. Dan ben je ook af van het moeten onderhouden en beheren van dure server-hardware. En: je krijgt maar één factuur voor alle diensten, in plaats van afzonderlijke facturen van alle losse providers.

Cloud First
Bij Gamma hebben wij de keuze voor de cloud lang geleden zelf ook gemaakt. Onze platformen voor slim samenwerken zijn volledig cloud-based en draaien in onze zwaar beveiligde datacenters in Europa. De data van jouw klanten zijn dus AVG-proof!