SIP Trunking

SIP trunking is de nieuwe standaard voor bedrijfsmatige telefonie. Het beperkt zich niet tot (video) bellen. Ontdek de mogelijkheden.

Kort gezegd vervangt SIP trunking het bellen via de ouderwetse analoge en ISDN lijnen. Een SIP trunk is het equivalent van de ISDN lijn met een belangrijk verschil. Over de ISDN, ISDN2 en andere ISDN lijnen konden afhankelijk van het aantal lijnen een beperkt aantal gelijktijdige verbindingen plaatsvinden. Bij SIP trunking zit er nog steeds een limiet op, maar dit werkt anders. Wat is SIP? SIP is een protocol dat wordt gebruikt voor datacommunicatie. Zo worden SIP en VoIP ook vaak in dezelfde zin genoemd. VoIP kennen wat meer mensen omdat het gemakkelijk te onthouden is. Maar zoals VoIP staat voor ‘Voice over IP’, staat SIP voor ‘Session Initiation Protocol’. Deze laatste term is moeilijker te onthouden, maar de afkorting SIP kent iedere specialist.

Neem contact op wanneer je de mogelijkheden van SIP voor jouw bedrijf wilt bespreken.

Wat is SIP?

SIP staat voor Session Initiation Protocol en over dat protocol zijn internationaal afspraken gemaakt. Over een SIP trunk kan zowel audio als beeld verzonden worden. SIP is een internet protocol en heeft wat dat betreft weinig meer weg van ISDN. Dit is in theorie nog steeds een soort telefoonlijn. Er kunnen met SIP trunking meer gesprekken gelijktijdig gevoerd worden, maar er is nog steeds een limiet. Door de meeste particulieren en bedrijven zal de limiet van een SIP trunk niet snel bereikt worden. Maar doordat een limiet bij SIP trunking flexibel ingesteld kan zijn door de provider, is er meer maatwerk mogelijk om aan de wensen van grote organisaties te voldoen.

SIP trunking van Gamma Communications

Gamma Communications is thuis in de wereld van communicatie door jarenlange ervaring. Zelfs bij bedrijven die al gebruik maken van een telefooncentrale en Microsoft Teams kunnen wij nog veel waarde toevoegen. Stel je hebt meerdere vestigingen met meerdere telefoonlijnen dan kunnen wij middels SIP trunking alle vestigingen op telefooncentrale krijgen! Huidige apparatuur en telefoonnummers kun je behouden, je betaalt in de regel lagere kosten per gesprek, je kunt gratis interne gesprekken voeren en je kiest zelf het aantal gesprekken dat je maximaal gelijktijdig wilt kunnen voeren. Neem gerust contact op om op de hoogte te komen van alle voordelen die Gamma Communications met de SIP trunk kan bieden.

Een of meerdere SIP trunks

Heeft jouw bedrijf ook medewerkers die remote werken, en merk je dat als meerdere medewerkers video gesprekken voeren de internetverbinding langzamer wordt? Dan kan het goed zijn dat internet en telefonie via dezelfde verbinding gaan. Op zich geen probleem, maar wij kunnen deze ook splitsen. Dit is overigens lang niet altijd nodig omdat een SIP trunk flexibel in te stellen is. Wat wij hiermee aan willen geven, is dat wij goed weten hoe SIP trunking werkt, wij met je meedenken in een betaalbare oplossing vinden en wij ook de realisatie van deze oplossing uitvoeren.

Wat is een SIP trunk en welke kabel en apparatuur heb ik nodig?

Iedere moderne IP PBX digitale centrale werkt al met het SIP protocol. Jouw analoge of ISDN telefooncentrale kan vervangen worden, maar indien je het wenst, kijken wij ook of een converter te plaatsen is. De praktijk heeft bewezen dat het de specialisten van Gamma lukt om op iedere lijn en ieder apparaat SIP mogelijk te maken. Heb je een ADSL of VDSL kabel of glasvezel kabel? Nogmaals, maak je geen zorgen, de eerste locatie waar een SIP trunk niet mogelijk was, moeten wij nog tegenkomen!

Vergaderen op afstand

Het voorbeeld van vergaderen op afstand laat zien hoe SIP werkt. Hoe werkt SIP? Het SIP protocol deelt de data op in kleine pakketjes. Deze pakketjes kunnen verzonden worden vanaf communicatie apparatuur zoals een belcentrale, maar ook vanaf een mobiel, tablet, laptop of computer. Door een Unified Comminications applicatie te installeren, is dit al mogelijk. Alles wat bij een vergadering komt kijken, zoals uiteraard (video) bellen maar ook chatten en bestanden delen kan via SIP.

Hoe werkt SIP?

In het dagelijks gebruik sta je niet stil bij hoe SIP werkt, want het werkt simpelweg gewoon. Maar kortgezegd, is de SIP werking als volgt: allereerst wordt een set-up gemaakt, zoals een uitgaande oproep die beantwoord wordt. Het Real Time Transport Protocol (RTP) treedt in werking en je kunt met elkaar gaan praten. Wordt de verbinding vanaf één zijde verbroken, dan zal aan de andere kant ook de verbinding automatisch verbroken worden. SIP is slechts het protocol en afhankelijk van de gebruikte applicatie is er meer mogelijk. Denk aan een gesprek in de wacht plaatsen met SIP bellen zodra er een nieuw gesprek binnenkomt. Of je als “bezet” weergeven als je telefonisch al in gesprek bent. Dit soort functies zal de gebruikte applicatie regelen.

Nu is het moment om over te stappen op SIP VoIP

Werken op afstand, internationaal bellen en zelfs intern collega’s bellen; het zal je niet vreemd voorkomen. Tegenwoordig staat werken gelijk aan communiceren. En zo goed als de verbinding is, zo prettig kan er gewerkt worden. Door de vele mogelijkheden van nu, is dit een uitstekend moment om naar SIP VoIP over te stappen. De noviteit van SIP is eraf en dat betekent dat het een stabiel en betrouwbaar systeem is. Wij van Gamma Communications gaan graag in een persoonlijk gesprek de relevante opties voor jouw bedrijf uitlichten. Vraag dit gesprek daarom nu aan. Neem contact op.