Glasvezel vs. kabelinternet: wat is beter?

Als ondernemer die veel gebruik maakt van internet voor dagelijkse communicatie en wellicht diverse applicaties heb je jezelf waarschijnlijk al vaker de vraag gesteld welke internetverbinding voor jou de beste keuze is, internet via glasvezel of via de kabel.

Het type internetverbinding dat het beste past bij jouw bedrijf is afhankelijk van diverse factoren zoals de gewenste internetsnelheid, bandbreedte en het budget. Hoe meer medewerkers er gebruik moeten maken van de internetverbinding of als je heel veel zware bestanden (zoals video’s, foto’s en dikke dossiers) verstuurt hoe belangrijker de snelheid en bandbreedte worden. Internetkosten zijn echter wel kosten die direct op je W&V rekening verschijnen, dus het financiële argument is ook belangrijk. Ook spelen wellicht klimaatfactoren nog een rol in je keuze voor je zakelijke internetverbinding.

Glasvezel en kabelinternet

Voor zakelijke toepassingen zijn er twee types internetverbindingen die elk hun eigen eigenschappen en prijs hebben. Het gaat dan om internet via de kabel, ook wel Coax genoemd, of via glasvezel. Coax, oorspronkelijk uitgevonden voor het televisiesignaal, gebruikt een koperen kern met een metalen afscherming die het signaal helpt beschermen tegen verstoringen van buitenaf. Glasvezel daarentegen gebruikt licht om gegevens te verzenden via glasdraden. Hierdoor is de internetverbinding minder storingsgevoelig en haalt het hogere snelheden en een lage ping.

Glasvezel vs. kabelinternet: wat is beter?

Om een goede keuze te kunnen maken welk type internetverbinding beter bij jouw onderneming past, moet je jezelf de vraag stellen: Glasvezel vs. kabelinternet: wat is beter? Om die vraag te beantwoorden zetten we enkele kenmerken van beide soorten voor je op een rijtje.

Welke verbinding is sneller?

Een internetverbinding via glasvezeldraden gebruikt licht om gegevens over te dragen en is duidelijk sneller dan via de traditionele koperdraad, dat elektrische signalen gebruikt. Gaat het dus enkel om snelheid, kies dan voor glasvezel.

Wat is goedkoper, glasvezel of kabelinternet?

Kabelinternet is langzaamaan aan het verdwijnen. Men zegt dat glasvezel de toekomst heeft. Daarom zijn er momenteel heel veel meer aanbieders van internet via glasvezel dan via de kabel, en deze concurrentie maakt een glasvezel verbinding in de meeste gevallen goedkoper. Ook uit budgettair oogpunt zou je dus voor je zakelijke internetaansluiting moeten kiezen voor glasvezel.

Het milieu als overweging

Wil je de impact van jouw zakelijk internetgebruik op het milieu ook meewegen in de vraag wat een betere keuze is, glasvezel of kabel, dan moet je je realiseren dat uit onderzoek is gebleken dat internet via glasvezel tot 60% minder energie verbruikt. Dit komt omdat de techniek van glasvezel minder apparaten nodig heeft om het signaal te versturen. Er is namelijk minder signaalverlies en daardoor zijn er minder versterkers nodig. Bovendien gaan glasvezelkabels langer mee dan coaxkabels waardoor er minder vervanging noodzakelijk is, en dat is ook gunstig voor het milieu. Ook dit argument pleit dus voor een zakelijke internetverbinding via glasvezel.

Glasvezel: De toekomst voor zakelijke internetaansluitingen

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je alle drie de bovenstaande criteria voor de keuze van je zakelijke internetaansluiting tegen elkaar afweegt de keuze duidelijk dient te vallen op een aansluiting via glasvezel. Dat is toekomstbestendig, duurzaam en goedkoper. Precies de argumenten die jou als ondernemer zullen aanspreken!