Het beveiligen van het bedrijfsnetwerk is een continue aandachtspunt voor elke ondernemer. Je wilt immers niet te maken krijgen met cyberaanvallen of het stelen van gegevens en alle nadelige en dure bijkomende gevolgen van dien.
Het is een van de grootste zorgen van elk bedrijf tegenwoordig: Hoe houd je het bedrijfsnetwerk veilig tegen ongewenste inbraken van buitenaf en hoe houd je je bedrijfsprocessen veilig? Een cyberaanval met bijvoorbeeld een datalek tot gevolg heeft namelijk zeer grote (negatieve) invloed op je bedrijfsvoering en het kost vaak heel veel tijd, geld en energie om de schade die het heeft aangericht te repareren. Daarom is het zaak om voor een zeer goede beveiliging te zorgen en de meeste ondernemers nemen deze taak dan ook uiterst serieus.
Elk bedrijf is een potentieel doelwit
Elk bedrijf is een mogelijk doelwit van cybercriminelen. Zij pakken wat ze pakken kunnen en daarbij is de zwakste schakel natuurlijk altijd het makkelijkste doelwit, die de criminelen de minste moeite kost. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf zeker niet de zwakste schakel is en dat het potentiële hackers of aanvallers teveel moeite kost om jouw bedrijfsnetwerk aan te vallen.
Cybersecurity is veelzijdig
Het veilig houden van een netwerk, cybersecurity dus, is een veelzijdige discipline. Het is noodzakelijk om de mensen die met het netwerk werken goed te informeren en te trainen hoe zij ermee om moeten gaan. Ook dient er naar bedrijfsprocessen gekeken te worden om te zien of veilig zijn of dat daar mogelijke lekken in kunnen zitten. En natuurlijk dient software via tijdige patching actueel gehouden te worden, waarmee eventuele gaten in de beveiliging van die software vaak door de leverancier worden gedicht. Ook het regelmatig wijzigen van wachtwoorden, zowel voor individuele gebruikers van het netwerk als voor het netwerk zelf is van belang bij een beleid tegen cybercriminalteit.
Een veilig netwerk
Het allergrootste wapen in de strijd tegen cybercriminaliteit is echter de infrastructuur, dus het netwerk zelf. Het netwerk moet zijn ontworpen met het oog op cyberveiligheid. Bij glasvezelnetwerken is dat het geval. En daarom geldt voor ondernemers dat glasvezel beveiliging de beste beveiliging is. Omdat er bij glasvezel gebruik wordt gemaakt van lichtsignalen om gegevens te versturen is het veel moeilijker om deze te onderscheppen dan bij de traditionele kabelverbinding, die gebruik maakt van elektrische signalen. Bovendien is het nagenoeg onmogelijk om een glasvezeldraad door te knippen en er mee te rommelen. Een internet aansluiting op basis van een glasvezelverbinding zou dan ook de eerste stap moeten zijn in het beveiligen van het bedrijfsnetwerk en daarmee van het hele bedrijf.
Glasvezel is stabiel en betrouwbaar
Naast het feit dat glasvezel technisch dus veel veiliger is, is het ook nog eens zo dat een glasvezelnetwerk zeer stabiel en dus betrouwbaar is. Dat helpt je medewerkers niet alleen om hun taken snel en efficient uit te voeren, maar het geeft ook een grote bijdrage aan het beveiligen van het bedrijf. Immers, als het netwerk stabiel en betrouwbaar is, komt een medewerker niet snel in de verleiding om een onveilig alternatief zoals een mobiel netwerk of een openbaar wifinetwerk te zoeken en daar belangrijke informatie over te versturen. En dat zou misschien wel gebeuren indien het netwerk regelmatig wegvalt of hapert. Glasvezel werkt dus ook sturend in het gedrag van medewerkers.
Kortom, neem je, zoals bijna alle ondernemers, cybersecurity en het beveiligen val al je bedrijfsprocessen serieus, dan bouw je je bedrijfsnetwerk op glasvezel.