Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Met behulp van glasvezel wordt een internetverbinding gemaakt die betrouwbaar en sneller is dan andere internetverbindingen. Nog niet iedereen kan genieten van dit type verbinding, maar de aanleg daarvan gaat momenteel in Nederland in een razend tempo. Wat is er voor nodig om glasvezel in huis te hebben? 

Stap 1: Planning

In deze eerste fase worden technici en ingenieurs ingezet om het geplande gebied te onderzoeken en de benodigde infrastructuur te plannen. Zo kan worden bepaald waar de glasvezelkabels geplaatst moeten worden, maar ook hoeveel vezels er daadwerkelijk nodig zijn en waar schakelkasten geplaatst gaan worden.

Stap 2: Het grondwerk

Is het planningsproces afgerond? Dan begint de daadwerkelijke aanleg in de grond. Denk hierbij aan het graven van geulen, waarin vervolgens de glasvezelkabels gelegd kunnen worden. Soms kunnen bestaande leidingen gebruikt worden om de kabels in te leggen, maar dat is lang niet altijd het geval. In het graven van nieuwe geulen gaat veel tijd en werk zitten, vooral als deze aangelegd moeten worden in stedelijk gebied. Daar zijn veel obstakels. De geulen moeten zorgvuldig worden aangelegd om schade aan bestaande leidingen en andere kabels te voorkomen. 

Stap 3: De installatie van de kabels

En dan de grote vraag: hoe wordt glasvezel eigenlijk aangelegd? Want pas na het graven in de grond kunnen de glasvezelkabels daadwerkelijk gelegd gaan worden. Glasvezelkabels hebben handige eigenschappen. Ze zijn dun en flexibel. De kabels hebben echter ook een minder goede eigenschap: ze zijn breekbaar. Om die reden worden de kabels meestal in bundels gelegd en er komt een beschermende buis omheen om schade te voorkomen. De kabels worden door de grond getrokken en vastgemaakt met speciale clips om ze op hun plek te houden. Het is daarbij van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de kabels niet te strak worden getrokken. Als een kabel te strak getrokken is, kan dit namelijk de signaaloverdracht verstoren.

Stap 4: De verbinding

Na de installatie moeten de kabels met elkaar verbonden worden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ook moeten deze bundels aangesloten worden op speciale hubs. Dit gebeurt met behulp van laswerk. Dat moet worden uitgevoerd door een deskundige. De uiteinden van de glasvezelkabels worden met elkaar verbonden met behulp van speciale lasmachines. Deze verbindingen moeten heel precies worden gemaakt om signaalverlies te minimaliseren en ervoor te zorgen dat het glasvezelnetwerk optimaal zal functioneren.

Stap 5: De grote test

Zijn alle lasverbindingen gemaakt? Dan is er nog een flinke testfase nodig om te checken of het glasvezelnetwerk inderdaad correct is aangelegd en op de juiste manier functioneert. Om de signaalsterkte en de kwaliteit te meten wordt speciale apparatuur gebruikt. Soms moeten in deze fase nog lasverbindingen worden hersteld, of blijken er toch kabels beschadigd. Deze worden dan nog vervangen.

Stap 6: De aansluiting 

Als het aangelegde glasvezelnetwerk de test heeft doorstaan, kan het ingezet gaan worden voor de eindgebruikers. Er ligt in deze fase wel glasvezel in de straat, maar nog niet binnen. Glasvezel binnen aanleggen hoeft niet lang te duren. Vaak wordt hiervoor een aansluiting in de meterkast gemaakt. Via individuele glasvezelaansluitingen worden huizen en bedrijven aangesloten op het netwerk. Met behulp van een optische netwerkterminal kan het signaal dat via de glasvezel binnenkomt, omgezet worden voor het gebruik op computers en andere apparatuur. Vanaf dat moment kun je dus ook zelf de kwaliteit en snelheid van het glasvezelnetwerk ervaren. Met glasvezel kun je genieten van snelle up- en downloads, videostreaming zonder haperingen en online vergaderingen zonder dat het beeld of geluid vastloopt. Glasvezel is dus eigenlijk een onmisbare technologie om in huis te hebben.