Koper verdwijnt, wat nu?

Snel overstappen op glasvezel

Het metaal koper heeft enorm bijgedragen aan onze economische voorspoed. Nederland loopt sinds jaar en dag in de digitale voorhoede. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan de fijnmazige infrastructuur die hier de afgelopen jaren in de grond is gegaan. Er staat in Nederland geen pand waar géén draadje naar binnen komt. Die draadjes waren tot voor kort van koper. Maar glasvezel is in opmars. Elektronen maken plaats voor lichtpulsen. De grote carriers in ons land zijn druk bezig het gebruik van koperverbindingen te vervangen door glasvezel. In het netwerk tussen de wijkcentrales en in de hoofdverbindingen is dat al gedaan. Nu is het laatste stukje aan de beurt: vanaf de centrale naar de woning of het bedrijfspand.

Breedband in verschillende smaken

In feite zijn er momenteel drie breed toegankelijke mogelijkheden voor breedband: DSL, Kabel en glasvezel. Daar komen keuzemogelijkheden bij met bijvoorbeeld 5G en wie weet wordt satellietcommunicatie met Starlink van Elon Musk ooit een interessante optie. Maar in deze blog beperken we ons tot DSL en glasvezel. Internet over de tv-kabel laten we buiten beschouwing.

DSL (Digital Subscriber Line) wordt over de ouderwetse koperen telefoonkabel geleverd. Dankzij allerlei slimmigheden en innovaties is de capaciteit van die telefoonkabel aardig opgevoerd. Maar die capaciteit begint te knellen, in deze tijden van cloud, thuiswerken, gaming en – binnenkort – virtual reality in metaverse. Als je veraf van een wijkcentrale woont of werkt, heb je nu last van trager internet.  Met glasvezel speelt dat niet of nauwelijks. Glasvezel biedt bovendien veel hogere internetsnelheid, via een dunne sterke glasdraad die vanuit de grond helemaal tot in je woning of bedrijfspand komt. Het aanleggen kost tijd en is duur, maar glasvezel is de verbinding van de toekomst. Veel bedrijven hebben zelf al een glasvezelverbinding laten aanleggen of zijn aangesloten op de glasvezelring van het bedrijventerrein.

Glasvezelverbindingen komen nu in hoog tempo voor meer ondernemers en consumenten standaard beschikbaar.

(Bijna) overal glas

KPN wil twee op de drie panden in Nederland voorzien van Fiber to the Home (FttH). Ook andere partijen zijn druk bezig. Op veel van deze plekken is van oudsher ook DSL beschikbaar. Maar dat duurt niet lang meer. Op die locaties waar KPN zowel glasvezel als DSL aanbiedt, worden DSL-klanten gemaand over te stappen naar glasvezel. Dat gaat gefaseerd en het begint in 2023. Bij de overstap krijg je de keuze voorgelegd van welke dienstverlener je internet en andere communicatiediensten wilt afnemen. Kies dan voor Gamma! Je bent misschien al klant en je weet wat we te bieden hebben. En als je nog geen klant bent, zul je verrast zijn over de hoge kwaliteit van onze service.

Let wel: het kan even duren voordat het bij jou gaat spelen. Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent en wacht niet tot het laatste moment. Wij staan met onze partners klaar met goede oplossingen die ervoor zorgen dat jij probleemloos naar de nieuwe situatie toegaat. En dat jij direct profiteert van de voordelen van glasvezel voor versnelling van jouw business!

Koper uit, glas aan? Kom nu in actie

Komt er op korte termijn glasvezel bij jou in de buurt of ligt het er al?  Neem direct contact met ons op. Samen met onze partners helpen wij jou over te stappen en te profiteren van de nieuwste technologie op een manier die past bij jouw business!