Microsoft Teams Operator Connect zet markt op zijn kop

Door: Rashid Niamat

Rick van Schaik is sinds mei de CCO van Gamma Communications Benelux. ITchannelPRO sprak met hem over het bedrijf en wat er later dit jaar nog op de rol staat.

Rick heeft voorheen gewerkt bij KPN Wholesale en daarna bij Sentia. “De eerste is een telecombedrijf dat de koers aanpast omdat de traditionele telecombusiness krimpt door de verschuiving naar cloud en IT. Sentia is een IT- en cloudbedrijf met veel kennis van AWS en Azure. Afgelopen jaren deed het twaalf overnames waarmee het ook een van de grotere spelers op de Nederlandse markt is geworden. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik gevonden bij Gamma Communications Benelux”, vertelt Rick.

Brits moederbedrijf

Achter de naam van Gamma gaat een slagkrachtige organisatie schuil die nog niet bekend genoeg is in Nederland, vindt Rick. Eigenaar van het bedrijf is het Britse Gamma Communications. “Een moederbedrijf met een zeer sterke positie op die thuismarkt. Zij bieden innovatieve slagkracht, maar wij blijven de lokale en persoonlijke partij om samen met partners te groeien. Daarom waren we ook zo snel Microsoft Operator Connect gecertificeerd.” Die status behaalde bet bedrijf al in februari en het is daarmee de eerste aanbieder in Nederland die telefonie met deze oplossing eenvoudig integreert in Microsoft Teams. Inmiddels levert het de oplossing ook wholesale aan partners.

Mix van partners

De partners die de oplossing Operator Connect leveren, zijn volgens Rick een doorsnee van de bestaande partners maar inmiddels ook al nieuwe partners. “Wij hebben partners met een IT-achtergrond en bedrijven die meer ervaring hebben met telecom. Dat is een interessante mix en dat merk je ook aan de vragen tijdens de trainingen die we organiseren. De invalshoeken zijn anders, maar de wil om de dienst aan klanten te leveren, is er niet minder om. Juist deze dienst maakt ons aantrekkelijk voor nieuwe partners die de ‘moderne werkplek’ verzorgen voor het mkb. Deze oplossing maakt de moderne werkplek compleet.”

Markt in beweging

De markt van resellers en vendors is sterk in beweging, met veel overnames en consolidaties. Rick: “Gamma is ontstaan door het samenvoegen van een aantal partijen van spraaken andere communicatiediensten die zich richten op de Nederlandse markt. Wij zijn lokaal, dichtbij en wendbaar. Dat is waar een groot deel van de markt behoefte aan heeft. Men wil zakendoen met een herkenbaar bedrijf dat weet wat er speelt en de taal van de partner spreekt.”

Beste partner

Volgens Rick vragen veel resellers zich af of de partijen waar ze nu de diensten van afnemen wel in staat zijn de ontwikkelingen bij te houden. “De integratie van telco- en IT-diensten begint nu pas. De grote innovaties en veranderingen worden geleidelijk zichtbaar, implementatie en acceptatie volgen nog. Als reseller moet je meegaan met die ontwikkelingen. Op het verkeerde paard gokken, kun je je niet permitteren. Meer dan ooit is er behoefte aan een leverancier waar je voor heel veel jaren op kunt bouwen. Daarom spreek ik van een huwelijk en uiteraard ben ik van mening dat wij daarvoor de beste partner zijn.”
Wie besluit in het bootje te stappen met Gamma, weet dat er geen discussie kan ontstaan over het klanteigendom. Dat is een punt waar resellers altijd op bedacht zijn. “Wij bieden meerdere opties”, verzekert Rick. “Wholesale voor wie zoveel mogelijk zelf wil doen en branded opties voor wie daar de mensen of kennis niet voor heeft. De keuze ligt bij de partner.”

Teams en telefonie

Zoals Rick al eerder aangaf, levert Gamma de Microsoft Teams Operator Connect oplossing al aan bestaande partners en nieuwe partners, met daarachter enkele honderden eindklanten. “Die partners zien de kansen en die zien we versnellen. Dat zal er ook toe leiden dat andere (bestaande) partners hierin geïnteresseerd raken. Dat zal op zijn beurt weer leiden tot een instroom van nog meer nieuwe partners, want wie wil er nou niet meeliften op een succesformule. Dat proces zal niet geleidelijk gaan, die grote vraag zien we nu op ons afkomen.“
Rick is overtuigd dat Gamma hard verder gaat groeien. De organisatie is daar volgens hem ook klaar voor. En wat merkt de markt ervan? “Naast onze reguliere commerciële activiteiten komen we in het vierde kwartaal met een actie om Operator Connect en onszelf duidelijker op de kaart te zetten van het Nederlandse reseller-landschap.“ Wie daar niet op wil wachten, kan nu al contact opnemen met Gamma Communications, de eerste Operator Connect gecertificeerde aanbieder in Nederland.

 

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 4 en op de website.