SIP vs VoIP

SIP en VoIP zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt in de wereld van communicatie, maar niet hetzelfde zijn. SIP staat voor Session Initiation Protocol, terwijl VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Beide technologieën hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we communiceren, maar er zijn belangrijke verschillen. Laten we eens kijken wat SIP en VoIP zijn, hoe ze werken en wat ze van elkaar onderscheidt.

Wat is VoIP?

VoIP is een technologie die het mogelijk maakt om spraak en multimediacommunicatie via het internet te versturen. In plaats van traditionele telefoonlijnen gebruikt VoIP IP (internet protocol) netwerken om spraakgegevens in de vorm van pakketten te versturen. Deze technologie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de kosteneffectiviteit en flexibiliteit.

Hoe werkt VoIP?

De betekenis van VoIP is nu duidelijk, maar hoe werkt het dan? VoIP zet analoge spraaksignalen om in digitale gegevenspakketten die via het internet kunnen worden verzonden. De datapakketten worden vervolgens aan de andere kant van het gesprek weer samengevoegd en omgezet in een analoog signaal, dat door de ontvanger kan worden gehoord. Sommige VoIP-oplossingen kunnen veel functies bieden die traditionele telefoonsystemen niet bieden, zoals videoconferenties, instant messaging en integratie met andere communicatiemiddelen.

Er zijn twee soorten VoIP: hosted en non-hosted.

Hosted VoIP

Bij Hosted VoIP bezit en beheert de serviceprovider de infrastructuur en de apparatuur die nodig zijn om het systeem te laten werken. Hosted VoIP-systemen bieden geavanceerde functies zoals auto-attendants, doorschakelen, voicemail naar e-mail, vergaderen en andere samenwerkingstools. Hosted VoIP is betaalbaarder en schaalbaarder dan traditionele telefoonsystemen op locatie, omdat de serviceprovider het onderhoud, de upgrades en de beveiliging voor zijn rekening neemt.

Non-hosted VoIP

Non-hosted VoIP is een on-premise telefoonsysteem waarbij het bedrijf de apparatuur en infrastructuur voor het systeem bezit en onderhoudt. Hiervoor moeten bedrijven alle benodigde hardware aanschaffen en installeren. Bovendien heeft het bedrijf IT-personeel nodig om het VoIP-systeem te beheren en te onderhouden, inclusief upgrades, onderhoud en beveiliging. Daarom vereisen deze systemen een hogere initiële investering dan gehoste VoIP-systemen. Niet-gehoste VoIP biedt bedrijven echter meer controle en maatwerk over hun telefoonsysteem en is meer geschikt voor grotere organisaties met complexere communicatiebehoeften.

Betekenis van SIP

Wat is SIP?

SIP is een protocol (een vastgestelde reeks regels die bepalen hoe gegevens worden verzonden tussen verschillende apparaten in hetzelfde netwerk) dat wordt gebruikt om interactieve gebruikerssessies met multimedia-elementen zoals video, spraak en instant messaging te starten, wijzigen en beëindigen. Simpel gezegd is het een manier om communicatiesessies over het internet op te zetten en te beheren.

Hoe werkt SIP?

SIP wordt gebruikt om twee of meer apparaten, zoals telefoons of computers, met elkaar te verbinden zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Het is een protocol dat boven op het internetprotocol (IP) werkt en dezelfde infrastructuur als het internet gebruikt. Dit betekent – in essentie – dat ook al zijn de eindgebruikerstoestellen niet exact hetzelfde, deze toch gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren.

SIP-trunking vs. VoIP

SIP maakt het gebruik van SIP trunking mogelijk, wat de ruggengraat vormt van de VoIP-installatie van een bedrijf. In principe is een SIP trunk een virtuele telefoonlijn – vergelijkbaar met VoIP, maakt het gebruik van pakketschakeling om gesprekken met elkaar te verbinden. Het belangrijkste verschil tussen VoIP en SIP trunking is dat VoIP alleen spraak ondersteunt, terwijl SIP trunking spraak, video, berichten en fax mogelijk maakt.

Hoe werkt SIP trunking?

Omdat SIP trunks uit meerdere kanalen bestaan, zijn ze flexibel. Elk kanaal kan een enkel, uniek telefoongesprek verbinden. Wanneer een gebruiker een uitgaand gesprek voert via de SIP trunk van zijn bedrijf, gebruikt hij één van deze kanalen. Dit betekent dat meerdere mensen binnen het bedrijf tegelijkertijd kunnen bellen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw bedrijf geld bespaart op infrastructuur – je hoeft niet steeds een nieuwe telefoonlijn toe te voegen en te betalen als iemand zich bij het bedrijf aansluit. SIP trunking is een zeer schaalbare oplossing.

Wat zijn de verschillen tussen SIP en VoIP?

Hoewel SIP en VoIP vaak samen worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde. SIP is een protocol dat gebruikt wordt om communicatiesessies op te starten, te wijzigen en te beëindigen, terwijl VoIP een technologie is die spraak en multimediacommunicatie via het internet mogelijk maakt. SIP is een van de vele protocollen die gebruikt kunnen worden met VoIP.

Dus – wat betekent dit voor jou? Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van VoIP alleen of van SIP met VoIP?

VoIP – de voordelen

 • Goedkoper
 • Niet gebonden aan een locatie, dus flexibel
 • Geen lange termijncontracten

VoIP – de nadelen

 • Je hebt een sterke internetverbinding nodig om een goede gesprekskwaliteit te garanderen
 • Er is alleen spraak mogelijk, geen multimedia
 • Geen integratie met apps of software van derden

SIP met VoIP – de voordelen

 • Gemakkelijk schaalbaar – bijvoorbeeld door video toe te voegen
 • Kan gemakkelijker integreren met software van derden
 • Kan integreren met PRI-lijnen
 • Flexibele prijsplannen

SIP met VoIP – de nadelen

 • Vereist een hele sterke internetverbinding om de gesprekskwaliteit te kunnen waarborgen
 • De kwaliteit van de service hangt af van uw provider
 • Beveiligingsproblemen bij gebruik op open internet

Wat is het beste voor jouw bedrijf: SIP vs VoIP?

Het is duidelijk dat SIP en VoIP niet direct met elkaar vergeleken kunnen worden. Ze werken anders, toch is er een kruisbestuiving. Inzicht in de verschillen is echter de sleutel tot het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf. Is VoIP alleen voldoende voor jouw bedrijf om effectief te functioneren? Of moet je SIP en VoIP implementeren? De SIP en VoIP oplossing samen is sterk verbeterd naar een meer flexibele totale Unified Communications oplossing.

Kun je het zelf? Of ontvang je liever ondersteuning van een vertrouwde partner om de kwaliteit van jouw verbindingen te garanderen?

 

De juiste partner kiezen

Gamma biedt de diensten die bij jouw bedrijf passen, met ons VoIP-telefoonsysteem en onze uitgebreide mogelijkheden op het gebied van SIP trunking. Meer weten? Neem dan contact met ons op.