Waarom Glasvezel: voor-en nadelen

Je hoort er bijna dagelijks over: internet via glasvezel. Een andere techniek dan dat we tot nu toe gewend waren. Waarom zou je eigenlijk overstappen op Glasvezel Internet? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat is glasvezel?

In ons artikel “Wat is Glasvezel? De volledige Gids” hebben we uitgebreid uitgelegd hoe de techniek van glasvezel werkt en wat het is. In het kort komt het erop neer dat een glasvezelkabel is gemaakt van glasvezels die data supersnel kunnen transporteren omdat het gebruik maakt van lichtsignalen. De gegevens worden dus letterlijk met lichtsnelheid door de kabels geschoten. Glasvezel Internet is daardoor supersnel en betrouwbaar.

De voordelen van glasvezel

Voor zakelijke gebruikers van internet, maar ook voor particulieren, heeft Glasvezel Internet tal van voordelen ten opzichte van kabelinternet, wat tot voor kort de standaard was in Nederland. Om die reden zijn ook steeds meer bedrijven en particulieren al overgestapt op internet via glasvezel. Hieronder behandelen we enkele van deze in het oog springende voordelen.

Supersnel internet

Internet via glasvezel is letterlijk internetten met de snelheid van het licht! Het is daarmee de snelst beschikbare methode in Nederland. Er zijn snelheden mogelijk tot wel 8000 Mbps!

Meer bandbreedte

Boven op de snelheid van het internet biedt glasvezel internet ook nog eens veel meer bandbreedte. Je kunt dus veel meer tegelijkertijd over het net versturen.

Uploaden en downloaden even snel

Bij glasvezel heb je een zogenaamde symmetrische verbinding. Dat betekent dat de upload- en downloadsnelheid even groot zijn. Dus het versturen van informatie gaat net zo snel als het ophalen. En dat is een groot voordeel natuurlijk als je vaak gegevens moet uploaden naar bijvoorbeeld de cloud.

Stabiel, betrouwbaar en toekomstbestendig internet

Met Glasvezel Internet behaal je altijd de maximale snelheid. Anderen, zoals je buren of het kantoor naast jou, hebben geen invloed meer op jouw snelheid. Zelfs de weersomstandigheden of de nabijheid van andere elektrische apparaten kunnen de stabiliteit van je internetverbinding niet verstoren. Het is dus zeer betrouwbaar. Bovendien staat de techniek nog in de kinderschoenen. Er komt dus nog veel meer snelheid en stabiliteit aan. Daarmee is glasvezel internet echt de aansluiting van de toekomst.

Zuiniger in verbruik

In deze tijd heel belangrijk: Internet via glasvezel verbruikt (veel) minder stroom! De kabels van glasvezel maken namelijk gebruik van laserlicht en niet van elektriciteit. Daar bovenop is de apparatuur van het glasvezelnetwerk volgens onderzoek ook nog eens 60% energiezuiniger. Alles bij elkaar verbruikt je internetverbinding via glasvezel veel minder stroom.

Keuzemogelijkheden in abonnement en provider

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dat betekent dat elke internetprovider hierop zijn abonnementen kan aanbieden. Je hebt daardoor als consument en als ondernemer veel meer keuzevrijheid bij het soort abonnement en bij de kosten ervan.

 

De nadelen van glasvezel

Heeft glasvezel dan helemaal geen nadelen? Nou eigenlijk heel weinig! De nadelen die het heeft, bevinden zich eigenlijk niet in de techniek, maar in de randvoorwaarden.

Beschikbaarheid

Het grootste probleem is eigenlijk de huidige beschikbaarheid van glasvezel in Nederland. Glasvezel ligt al op heel veel plaatsen, maar nog niet overal. Dus nog niet elk bedrijventerrein en elke woonwijk heeft de mogelijkheid om een aansluiting aan te vragen. Een nog belangrijker nadeel is dat je de aanleg niet zelf kunt regelen. De gemeente beslist of er (op dit moment) glasvezel wordt aangelegd of niet. Check daarom via je postcode of het voor jouw kantoor of woning al beschikbaar is.

Kosten

Voor een beperkte groep internetgebruikers is Glasvezel Internet duurder dan internet via DSL of kabel. Dat zijn veelal thuisgebruikers die enkel wat mails checken en simpele websites bezoeken. Wil je regelmatig streamen of ben je een kleinzakelijke gebruiker die afhankelijk is van moderne digitale technologie dan is de basissnelheid van glasvezel al goedkoper dan een traditioneel abonnement met een vergelijkbare snelheid.

Conclusie

Tel je alle plussen en de beperkte minnen van een glasvezelverbinding bij elkaar op dan is de conclusie dat het verstandig is om als zakelijke internetgebruiker de overstap naar Glasvezel Internet te maken zodra dit voor jou beschikbaar is.