Wat is Glasvezel? De volledige gids

Wist je dat glasvezel een techniek is die al bestaat sinds de jaren zestig? Sindsdien is het gelukkig wel sterk verbeterd. Hieronder lees je wat glasvezel precies is.

De glasvezel

Glasvezels zijn vezels die letterlijk van glas gemaakt zijn en dus heel dun zijn. Eigenlijk niet veel dikker dan een haar. De techniek erachter bestaat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Nobelprijswinnaar en “vader van de glasvezel” Charles Kao een techniek ontwikkelde die het mogelijk maakte om licht te transporteren door dunne vezels gemaakt van glas. Kao voegde lasers toe aan zijn uitvinding en creëerde daarmee een supersnelle technologie voor datatransport.

Glasvezels worden tegenwoordig in allerlei producten toegepast. Wij kennen het natuurlijk allemaal van de toepassing in de kabels in de straat die voor supersnel internet zorgen, maar doordat het stevig en toch heel licht is wordt het ook bijvoorbeeld gebruikt in ski’s. Het is dan vaak vermengd met kunststof en we noemen het dan composiet. Glasvezels worden ook gebruikt in isolatiemateriaal in de vorm van glaswol. In dit artikel beperken we ons echter tot de toepassing van glasvezels in datakabels waarmee supersnel internet geboden kan worden.

Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Wat is glasvezel en hoe werkt het? Bij glasvezelkabels worden de datakabels, die onder de grond in de straat en naar jouw huis of kantoor toe liggen, gemaakt van glasvezel. Signalen en data worden met de snelheid van het licht door deze kabels geschoten. De signalen kaatsen onder een beperkte hoek tegen de binnenkant van de vezels, waardoor je zonder verlies van kwaliteit hele grote bestanden en grote hoeveelheden data over het netwerk kunt versturen. Hierdoor is het glasvezel internet dus zeer snel, stabiel en daardoor betrouwbaar.

Glasvezel: De verbinding van de toekomst

Momenteel is het al mogelijk om via glasvezel vele gigabytes aan data per seconde te transporteren. De ontwikkeling van glasvezeltechnologie staat echter niet stil en daarom is de verwachting dat het op termijn zelfs mogelijk wordt om meerdere terabytes aan data per seconde te versturen. Glasvezel internet kan dus nog veel verder worden opgeschaald als het internetgebruik blijft toenemen. Bij bijvoorbeeld het kabelnetwerk lopen we nu al tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Daarom wordt internet via glasvezel gezien als het netwerk van de toekomst.

De voordelen van glasvezel

Internet via glasvezel heeft allerlei voordelen voor jou als particuliere of zakelijke gebruiker. Die gaan verder dan alleen de snelheid en stabiliteit. Hieronder zetten we alle voordelen van glasvezel kort voor je op een rij.

  • Supersnel internet. Glasvezel biedt internet met letterlijk lichtsnelheid. Het is daarmee het snelste netwerk van Nederland. Daarnaast biedt het veel bandbreedte. Het is dus snel en kan veel data tegelijkertijd versturen.
  • Uploaden en downloaden gaat even snel: Bij glasvezel zijn de upload- en downloadsnelheid hetzelfde (symmetrische verbinding). Bij andere verbindingen is de uploadsnelheid altijd veel lager.
  • Stabiliteit: Je glasvezelverbinding haalt altijd de maximale snelheid. Ook je buren hebben geen invloed op jouw internetsnelheid. Ook weersinvloeden, of andere elektrische apparaten kunnen jouw internetverbinding niet verstoren.
  • Glasvezel internet is zuiniger in gebruik: De glasvezelkabels gebruiken laserlicht en geen elektriciteit (zoals de traditionele koperen kabels). Daarnaast gaat de apparatuur, volgens onderzoek, van het glasvezelnetwerk 60% zuiniger om met stroom. Zo verbruikt glasvezel internet uiteindelijk veel minder energie.

Er zijn dus kortom talloze redenen om voor internet via glasvezel te kiezen, of je nou zakelijk internet gebruikt of als particulier. Met glasvezel internet van Gamma Communications zet je een flinke stap richting de toekomst.