Wat is glasvezel internet?

Op steeds meer plekken komt glasvezel beschikbaar. Glasvezel internet heeft de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen door de vele voordelen die het biedt, ten opzichte van traditionele breedbandverbindingen. 

Ben je nog niet bekend met dit type verbinding? Dit zijn de vijf belangrijkste dingen die je moet weten over deze moderne en supersnelle technologie.

1.     Razendsnelle verbinding

Een van de belangrijkste voordelen van glasvezel is de ongekend hoge snelheid. Maar wat is glasvezel internet precies? Glasvezel maakt gebruik van lichtsignalen om gegevens over te brengen. Hierdoor worden gegevens met bijna de snelheid van het licht verzonden. Dit resulteert in snelheden die kunnen oplopen tot enkele gigabits per seconde, wat veel sneller is dan bij traditionele koperen of kabelverbindingen. Hierdoor kun je met glasvezel gemakkelijk grote bestanden downloaden, video’s streamen in hoge resolutie en online gamen zonder enige vertragingen. Maken er in jouw bedrijf meerdere apparaten tegelijk gebruik van het internet? Geen probleem bij glasvezel, want deze verbinding kan die grote vraag goed aan. 

2.     Stabiel en betrouwbaar

Glasvezel internet is niet alleen snel, maar ook heel betrouwbaar en stabiel. In tegenstelling tot traditionele koperen kabels heeft glasvezel geen last van elektromagnetische interferenties, zoals die veroorzaakt kunnen worden door elektrische apparaten. Hierdoor blijft de signaalkwaliteit stabiel en is de kans op een storing minimaal. Bovendien zijn glasvezelkabels niet gevoelig voor temperatuurveranderingen, corrosie of waterschade. Ze raken dus minder snel fysiek beschadigd. Dit alles draagt bij aan een betrouwbaar en stabiel netwerk, zelfs tijdens piekuren en zware belasting. Dat maakt het een ideale internetoplossing voor zowel zakelijk als particulier gebruik. 

3.     Gelijke snelheden bij up- en downloaden

Een ander belangrijk voordeel van glasvezel is dat het symmetrische snelheden biedt. Met traditionele breedbandverbindingen is de uploadsnelheid vaak veel lager dan de downloadsnelheid. Wanneer je dan grote bestanden wilt verzenden of deel wil nemen aan een videoconferentie, dan kan de verbinding soms traag zijn. Bij glasvezel internet zijn de uploadsnelheden gelijk aan de downloadsnelheden. Dit betekent dat je net zo snel gegevens kunt verzenden als ontvangen, waardoor het uploaden van grote bestanden naar de cloud, het delen van video’s en het videobellen met hoge kwaliteit probleemloos verloopt.

4.     Toekomstbestendige verbinding

Glasvezel internet is een toekomstbestendige technologie. Terwijl traditionele koperen kabels tegen hun grenzen aanlopen qua snelheid en capaciteit, heeft glasvezel nog veel onbenut potentieel. Investeren in glasvezel internet betekent dat je jarenlang kunt profiteren van snelle en betrouwbare verbindingen, zonder je zorgen te maken over een verouderde infrastructuur. Glasvezelnetwerken kunnen gemakkelijk worden geüpgraded om nog hogere snelheden en capaciteit te bieden wanneer de vraag toeneemt.

5.     Goede beschikbaarheid

Hoewel glasvezel internet steeds meer beschikbaar wordt, is het helaas nog niet overal verkrijgbaar. De uitrol van glasvezelnetwerken vereist aanzienlijke investeringen in infrastructuur en planning. Hierdoor kan het even duren voordat het in een regio beschikbaar is. Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen in van dit type netwerk, waardoor het in steeds meer gebieden wordt uitgerold. Nog geen glasvezel? Informeer dan eens bij je internetprovider om na te gaan wat de plannen zijn. Wanneer je de mogelijkheid hebt om over te stappen op glasvezel internet, ga je zeker profiteren van de vele voordelen die het biedt! Is glasvezel dus beter dan andere internetverbindingen? Ja, want de voordelen zijn groot. In het verleden was glasvezel vaak duurder dan bijvoorbeeld internet via de kabel. Ook dit nadeel verdwijnt echter snel. Inmiddels kun je tegen zeer concurrerende prijzen genieten van supersnel internet. Kortom: wat is glasvezel internet? Een goede en betrouwbare internetverbinding!