5G: alles wat je wilt weten over het jargon

5G: alles wat je wilt weten over het jargon

Het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf kan een uitdagende taak zijn. Het is een tijd van snelle digitale verandering, waar ga je beginnen? Voeg daarbij de complexiteit van een constante stroom aan nieuwe technieken, het jargon en nieuwe zakelijke modewoorden. Hoe blijf je bij?

Bijblijven met de laatste trends is een wel de manier om een optimale klantervaring te bieden. Maak je geen zorgen, we hebben het hier niet over TikTok – we gaan je meer vertellen over 5G.

Onze 5G-blog is er om je te helpen om de terminologie te begrijpen.

5G (in het kort)

We kunnen onze 5G-jargonblog niet aftrappen zonder het nieuwste netwerk zelf te noemen. 5G is de technologie van de vijfde generatie mobiele netwerken. Er is voorspeld dat 5G in 2025 wereldwijd meer dan 1,8 miljard abonnees zal hebben. 5G biedt meer bandbreedte, hogere downloadsnelheden en heeft veel meer voordelen dan zijn voorgangers. In onze eerder blog kun je alles lezen over 5G.

Capaciteit

Een voorbeeld van 5G-jargon dat onder meer dan één naam bekend is capaciteit,  wordt vaak ook wel ‘device density’ genoemd. Simpel gezegd, het is de hoeveelheid verkeer die het netwerk op een bepaald moment kan verwerken.

Denk aan jouw medewerkers die de hele dag gebruiken maken van het netwerk van jouw bedrijf: talloze medewerkers die hun apparaten tegelijkertijd gebruiken voor spraak- en videogesprekken, informatie delen en samenwerking. Hoe meer capaciteit, hoe meer apparaten het netwerk tegelijkertijd kan verwerken en hoe beter de service op de meerdere apparaten van jouw bedrijf.

Met 5G kun je meer apparaten tegelijk gebruiken dan ooit tevoren. Goed nieuws voor medewerkers die op afstand werken: de hogere capaciteit van 5G betekent dat de streamingdiensten van huisgenoten geen invloed hebben op het werk dat je vanuit jouw thuiskantoor doet.

Latency

Ooit in een trein gezeten, wanhopig proberend een zakelijke e-mail te verzenden, maar door de onbetrouwbare wifi-verbinding lukt het je niet om de e-mail te versturen? Of wilde je je telefoon door de kamer gooien omdat je de pagina niet kon laden om op tijd in de rij te staan voor die Adele-tickets? We herkennen dit allemaal. Welkom in de wereld van latency.

Latency is een vertraging die plaatsvindt tussen een actie en reactie – net als bv de tijd tussen het indrukken van een lichtschakelaar en het aangaan van het licht. Hoge latency betekent in sommige gevallen een trage reactie of zelfs verbindingsverlies. Het is bijvoorbeeld duidelijk aan die oproepen waarbij je je collega wel kunt horen, maar zijn mond beweegt niet mee met de woorden.

Met 5G zijn de latency-niveaus het laagst. De vertraging tussen het verzenden en ontvangen van informatie op een apparaat kan worden teruggebracht van 200 milliseconden tot minder dan één milliseconde. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld meer tijd om met klanten en collega’s te praten en minder ongemakkelijke bevroren poses op een scherm.

Frequentie

Frequentie meten betekent het meten van de snelheid waarmee gegevens worden verzonden en ontvangen tussen apparaten die op jouw draadloze netwerk zijn aangesloten.

Alleen al in Nederland worden in totaal 9 verschillende frequenties gebruikt om 2G-, 3G-, 4G- en nu 5G-mobiele diensten te leveren. 2G-, 3G- en 4G-diensten werken op laag- en middenbandspectrum (lagere frequentie). Om de hogere datasnelheden en capaciteit van 5G te leveren, werkt het op een hoogbandspectrum.

Numeriek gezegd, 5G werkt optimaal op frequenties van ongeveer 28 GHz en 39 GHz, vergeleken met 4G-netwerken die een frequentie van ongeveer 200 MHz – 2500 MHz gebruiken om informatie over te dragen. Het vereiste frequentieniveau hangt ook af van de locatie en het gebruiksscenario. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar het hoogfrequente spectrum en het laagfrequente spectrum.

Hoogfrequent heeft kortere golflengten, wat hogere snelheden betekent, maar kortere afstanden. Aan de andere kant heeft laagfrequente langere golflengten – dus het kan verder reizen, maar met lagere snelheden. Lagere frequenties dringen ook beter door in gebouwen, waardoor je bereik binnen bijvoorbeeld beter is op deze frequenties dan op een hogere.

Gebieden met een hoge dichtheid die meer snelheid en bandbreedte vereisen, zullen beter worden bediend door een hoogfrequent spectrum, terwijl landelijke gebieden beter af zijn op een lagere frequentie, omdat hierdoor een groter gebied kan worden bereikt. Om 5G optimaal te laten functioneren, verdient een hogere frequentie (en hogere bandbreedte) de voorkeur.

Spectrum

Een spectrum heeft betrekking op de radiofrequenties die zijn toegewezen voor communicatie via ether. Deze zijn cruciaal voor bedrijven met personeel dat veel onderweg is. Er kunnen verschillende frequentiebanden worden gemaakt voor verschillende doeleinden, zoals dekkings- en capaciteitsbanden.

5G vereist meer spectrum dan 4G om goede dekking en hogere snelheden te bieden, meer mensen te verbinden en een breder scala aan gebruiksscenario’s te ondersteunen. Verbeterde video- en audiokwaliteit wordt de norm, waardoor online meetings voor externe medewerkers verbeterd worden.

Hiermee kunnen werknemers echt overal werken, of het nu midden in de winkelstraat is tijdens Black Friday of vanuit een park tijdens de een mooie zomerse dag. De verbinding zal net zo sterk en snel zijn vanwege het extra spectrum voor 5G.

Bandbreedte

Bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde periode via een internetverbinding wordt verzonden. Wanneer medewerkers met klanten praten, hebben ze grote hoeveelheden gegevens nodig om hun werk te presenteren en hun plannen te communiceren.

De hoeveelheid bandbreedte die een bedrijf nodig heeft, kan afhangen van de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers of de verschillende type software die worden gebruikt. Een 5G-netwerk kan meer data aan, waardoor meerdere apparaten op hoge capaciteit kunnen presteren en collega’s naadloos kunnen samenwerken.

Soms crasht je browser als je hem te veel taken op hetzelfde moment hebt gegeven. De hogere bandbreedte van 5G kan deze crashes voorkomen, omdat het netwerk niet zo snel wordt overladen met verzoeken. Als je meerdere applicaties gebruikt, worden processen niet langzamer, zoals op een 4G-netwerk. 5G-bandbreedte levert het niveau van bedrijfsvoering dat nodig is voor onze samenleving die steeds meer in verbinding met elkaar staat.

Internet of Things (IoT)

Het ‘Internet of Things’ kan het gemakkelijker maken hoe we winkelen, hoe een winkel zijn inventaris kan bijhouden of zelfs hoe een auto een technisch probleem op intelligente wijze kan identificeren en terugsturen naar de fabrikant.

Het is een netwerk van objecten (mobiele telefoons, computers, zelfs een slimme gloeilamp) die via internet met elkaar zijn verbonden. Deze apparaten laden en delen gegevens met elkaar om de efficiëntie, productiviteit en de service die het apparaat biedt te verbeteren. De introductie van 5G zal de IoT-technologie transformeren, waardoor het mogelijk de infrastructuur van een hele slimme stad kan ondersteunen. Het nieuwe netwerk biedt snellere, stabielere en veiligere connectiviteit, waardoor gebruikers de technologie op een veel bredere schaal kunnen toepassen.

Deze toename in snelheid en stabiliteit betekent dat apparaten sneller dan ooit met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen delen.

Het IoT kan vele aspecten van ons leven verbeteren zonder dat we het weten. Het kan het openbaar vervoer verbeteren, bijdragen aan milieu-initiatieven en de manier waarop mensen leven en werken enorm verbeteren. Zodra deze apparaten onder een 5G-netwerk draaien, zal de waarde die ze aan bedrijven bieden exponentieel zijn. The sky – of liever, the cloud – is the limit!

Netwerk slicen

Een lastige in de 5G-jargonmix, leggen we eenvoudig uit aan de hand van een klassieke voedselanalogie.

Stel je je netwerk voor als een enorm blok vaste pasta. Network slicing is het proces waarbij je van dat blok pasta meerdere lagen maakt (of meerdere pastavellen). Het doel is ervoor te zorgen dat de producten of diensten die op het netwerk worden uitgevoerd, dit op de hoogst mogelijke prestatieniveaus doen.

Je hebt één groot netwerk genomen en het opgedeeld in individuele lagen. Alles maakt onderdeel uit van hetzelfde blok, maar elk laag kan zijn eigen functie of ‘use case’ hebben. Het mooie van network slicing is dat het gaat om het isoleren van deze lagen en het ombuigen van hun ‘kracht’ op cruciale momenten. Je zou de kracht van één laag kunnen pauzeren en al die kracht kunnen omleiden naar een laag die bijvoorbeeld veel verkeer ervaart, waardoor je diensten en oplossingen beter kunnen functioneren.

Elke laag kan ook zijn eigen architectuur, beheer en beveiligingsinstellingen hebben om zijn eigen doel te ondersteunen. Zo beheer je jouw netwerkbronnen efficiënt.

Conclusie

Hopelijk heeft de uitleg van deze terminologie in meer detail, een beetje extra inzicht en vertrouwen gegeven. En helpt het je bij de besluitvorming. Eén ding waar we allemaal zeker van kunnen zijn, is dat de 5G-prestaties ongeëvenaard zijn. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijfstechnologie jouw medewerkers.

Twijfel je nog over de voordelen van 5G of wil je meer informatie. Neem contact met ons op of bekijk onze oplossing Zakelijk Mobiel.